Wskazówki, jak naostrzyć swoje noże do perfekcji

Ostrzenie noży jest stare ja świat, jest kochane przez niektórych, ale też znienawidzone przez wielu innych. Jedno jest jednak pewne, nie ma nic bardziej frustrującego niż używanie tępego ostrza, w pewnym momencie będziesz musiał wyostrzyć swoje noże. Chociaż można zrobić to, co większość ludzi robi sama, inni zlecają to zadanie firmie zajmującej się profesjonalnym ostrzeniem noży. Bardziej nowoczesnym i przystępnym cenowo rozwiązaniem jest zakup elektrycznego noża. W ten sposób jesteś w stanie uzyskać profesjonalnie ostrych ostrzy za zaledwie ułamek kosztów. Jednak są tacy, którzy ciągle wolą korzystać ze staroświeckiego sposobu użycia stali lub mokrego kamienia do ostrzenia noży i dla nich mamy kilka cennych wskazówek. Używaj oleju na bazie rzepaku podczas ostrzenia zamiast tradycyjnych olejów na bazie ropy naftowej. W przeciwieństwie do ropy naftowej, która jest szkodliwa dla zdrowia i może wyciekać z ostrza, nawet jeśli go oczyścisz idealnie, olej rzepakowy nie przedstawia żadnego ryzyka dla zdrowia. Korozja jest również znacznie ograniczona podczas korzystania z oleju rzepakowego. Użyj znacznika wzdłuż krawędzi noża, najlepiej w czarnym kolorze. Kolor będzie można usunąć po procesie ostrzenia, to co sprawia, że ​​łatwo można wizualnie śledzić postępy ostrzenia. To jest bardzo skuteczny trik, aby zapewnić, że ostrze noża będzie dokładnie i jednolicie naostrzone na całej jego krawędzi. Trzymaj swój nóż pod kątem 45 stopni podczas ostrzenia, chyba że masz duże doświadczenie z wieloma kątami ostrzenia, kąt 45 jest idealnym sposobem, aby trzymać nóż w odpowiedniej pozycji do ostrzenia.

Cześć! Witam Cię serdecznie na moim blogu! Mam na imię Wiktoria i bardzo się cieszę, iż tu trafiłeś! Oznacza to, że interesujesz się modą, z czego jestem bardzo zadowolona!! Mam nadzieję, że będzie Ci się tu podobało i zostaniesz ze mną na dłużej!
error: Content is protected !!